Vlekken verwijderen met azijn: de beste tips!

Een vlek op je kleding heb je zo te pakken. Zeker als je kleine kinderen hebt moet je bijna dagelijks vlekken uit kleding verwijderen. Moddervlekken van het buiten spelen, grasvlekken van het voetballen, chocolade- en plakkerige snoepvlekken op hun T-shirts en vesten. Maar ook volwassenen krijgen te maken met vlekken, bijvoorbeeld bij het eten van pastasaus, spetterend vet tijdens het koken, smeervlekken van je fiets en ga zo maar door. Gelukkig kun je het kledingstuk vaak nog redden. Hoe? Lees snel verder.

Vlekken uit kleding verwijderen: De beste tips!

Voorkom het intrekken van vlekken in kleding

Ongeacht de soort vlek: Reageer snel en behandel de vlek meteen met koud of lauw water om het intrekken van de vlek in de vezels van de stof te voorkomen. Water is goed voor de meeste vlekken, dep de vlek en laat de vlek weken in water. Dus eerst water, dan kun je je later bezighouden met het verwijderen van de vlek in je kleding

Kies bij elke soort stof de juiste behandeling

Een hardnekkige vlek verwijderen uit een katoenen T-shirt vraagt om een andere aanpak dan het verwijderen van een vlek uit een zijden blouse. Je wilt je dure kledingstuk niet beschadigen door een foute behandeling van een hardnekkige vlek. Elk type stof heeft een eigen methode en gebruiksaanwijzing.

Controleer voordat je een vlek gaat bewerken altijd het label in het kledingstuk. Meestal staat daar op waar het item van gemaakt is en wat de specifieke wasvoorschriften zijn. Als er specifieke was instructies op staan, is het raadzaam om deze altijd op te volgen bij het verwijderen van vlekken.

Het verwijderen van een vlek uit katoenen kleding

Katoen kan goed tegen vocht, drogen en warmte. De beste oplosmiddelen voor katoen zijn wasmiddelen en licht zure middelen zoals azijn.

Vlekken verwijderen uit wol

Je wasmachine heeft niet voor niets een special wasprogramma voor wol. Wol is meer kwetsbaar dan katoen en moet je altijd voorzichtig behandelen. Probeer een vlek voorzichtig uit te spoelen met lauw of koud water en gebruik daarbij eventueel een wolwasmiddel. Als de vlek niet volledig verwijderd is, breng het kledingstuk dan zo snel mogelijk naar een stomerij.

Vlekken uit synthetische stoffen

Acryl, viscose, nylon of polyester kun je prima schoonmaken met lauw water.

Vlekken verwijderen van zijde

Als je vlekken op zijde hebt, was het kledingstuk dan in zijn geheel in lauw water met een speciaal fijnwasmiddel.

De meest voorkomende vlekken behandelen met azijn

Bloedvlek verwijderen

Bloedvlekken verwijder je snel door gebruik te maken van koud water. Met heet water stolt het bloed en is de vlek moeilijker te verwijderen. Je kunt de vlek ook behandelen door schoonmaakazijn of natuurazijn over de vlek te gieten en het bloed zoveel mogelijk uit te spoelen. Als je dit hebt gedaan laat je het kledingstuk even draaien in de wasmachine en de bloedvlek is verleden tijd! Er worden op het web nog vele alternatieven genoemd, waaronder insmeren met ossengalzeep, behandelen met melk, aspirine opgelost in koud water, en het strooien van zout of aardappelzetmeel. Maar azijn werkt al prima!Bloedvlekken verwijder je snel door gebruik te maken van koud water. Met heet water stolt het bloed en is de vlek moeilijker te verwijderen. Je kunt de vlek ook behandelen door schoonmaakazijn of natuurazijn over de vlek te gieten en het bloed zoveel mogelijk uit te spoelen. Als je dit hebt gedaan laat je het kledingstuk even draaien in de wasmachine en de bloedvlek is verleden tijd! Er worden op het web nog vele alternatieven genoemd, waaronder insmeren met ossengalzeep, behandelen met melk, aspirine opgelost in koud water, en het strooien van zout of aardappelzetmeel. Maar azijn werkt al prima!

Rode wijnvlekken

Rode wijnvlekken op een wit damasten tafelkleed is één van de voorkomende vlekken. Als er met rode wijn geknoeid is kun je het best zo snel mogelijk warm of lauw water over de rode wijnvlekken gieten. Dat bespaart een hoop gedoe en voorkomt dat de vlek in het damast trekt. Daarna kun je schoonmaakazijn over de vlek gieten om de rode wijn vlek te verwijderen. Andere mogelijkheden zijn zout strooien over de vlek. De rode wijn trekt dan in het zout. Ook witte wijn over de vlek gieten en na een tijdje met een doekje wrijven kan helpen.

Fruitvlekken verwijderen

Vlekken van appel, banaan, citroen, grapefruit, mandarijn, peer, pompoen, rabarber, wit druivensap, sinaasappel en vijgen kun je goed verwijderen met schoonmaakazijn. Of het nu witte T-shirts zijn of gekleurde kleding: Doe een beetje natuurazijn op de vlek, laat het inwerken en was het kledingstuk in de wasmachine. Daarmee zijn fruitvlekken goed uit kleding te verwijderen.

Koffievlekken verwijderen

Dep een handdoek of zakdoek die je vochtig hebt gemaakt met witte azijn op de koffievlekken. Laat kleren voor grotere vlekken een nacht weken in een oplossing met 3 delen witte azijn en 1 deel water voordat je deze wast. Hiermee zijn de meeste vlekken goed uit kleding te verwijderen.

Theevlekken verwijderen

Theevlekken verwijderen uit kleding is eenvoudig met een mengsel van witte azijn en een mild afwasmiddel. Giet een beetje witte azijn in het kommetje met water en voeg een eetlepel afwasmiddel toe. Meng het goed door elkaar, behandel de vlek en laat dit mengsel een tijdje intrekken. Soms heb je meerdere behandelingen nodig.

Jodiumvlek verwijderen

Jodiumvlekken zijn met natuurazijn en keukenpapier te verwijderen uit kleding. Doordrenk twee vellen keukenpapier met azijn en druk ze aan weerszijden op de vlek. De azijn trekt  jodium eruit. Niet wrijven, alleen duwen en laten opzuigen. De jodiumvlek verkleurt naar blauw of paars. Vervolgens het kledingstuk meteen wassen en de vlek zal verdwijnen.

« terug naar wassen overzicht