Leer schoonmaken met azijn – het leder weer als nieuw!

Leer is een natuurlijk en sterk materiaal dat vaak mooier wordt naarmate het ouder wordt. Zeker als je zo nu en dan even tijd vrijmaakt voor reiniging en onderhoud van je leren bank, tas of schoenen. Leren items zijn het waard en gaan langer mee met het juiste onderhoud.

Leren meubels reinigen

Een lederen bank of stoel kun je eenvoudig schoonmaken met een mengsel van witte natuurazijn en lijnzaadolie.

  • Maak het leer schoon met een zachte borstel om loszittend vuil te verwijderen;
  • Een hele vieze lederen bank kun je eerst schoonmaken met schoon water en wat groene zeep;
  • Goed schoonwrijven met een natte doek met schoon water of eventueel gedestilleerd water om restanten groene zeep goed te verwijderen;
  • Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje;
  • Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel;
  • Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.

Het is verstandig om dit eerst op een klein stukje leer op een onopvallende plaats uit te proberen, zeker als je dit middel op lichtgekleurde lederen meubels gebruikt. Je leren meubel moet weer een mooie glans krijgen. Ook op donkere soorten leer zorgt dit middel weer voor een mooie glans op het leer. Wel is het verstandig om een leren bank in één keer in zijn geheel schoon te maken om eventuele kleurverschillen te voorkomen. Dus maak voldoende mengsel van witte natuurazijn en lijnzaadolie aan. Meubels reinigen is een dankbaar werkje, zeker als het leer schoonmaken de prachtige glans van weleer weer terugbrengt.

Leren kledingstuk reinigen

Het mooie leren jasje kan na jaren dragen kleine scheurtjes vertonen of een donkere kraag of manchetten krijgen. Je kunt het natuurlijk laten reinigen in een stomerij maar met het bovenstaande mengsel van witte natuurazijn en lijnolie op een zachte doek kun je het leer reinigen en gaat het weer een hele tijd mee.

Leg het leren kledingstuk plat op een tafel en wrijf het mengsel over het beschadigde of vieze leer. Maak het leer schoon door voorzichtig te wrijven met een schone doek. Een vieze kraag is soms beter schoon te krijgen met een mengsel van gelijke delen witte natuurazijn en lijnzaadolie. Ook hier geldt weer dat het verstandig is om het bij open leersoorten eerst uit te proberen op een klein stukje leer aan de binnenkant van het kledingstuk.

Leren tassen, telefoonhoesjes en leren schoenen schoonmaken

Ook voor leren tassen, lederen telefoonhoesjes en leren schoenen zijn reiniging en onderhoud met een mengsel van lijnzaadolie en witte natuurazijn aanbevolen. Eerst het leerproduct schoonmaken met een zachte borstel, eventueel schoonwrijven met een doek met schoon water. Daarna het mengsel van lijnzaadolie en witte natuurazijn goed uitwrijven over de leren items. Ook hier geldt: let op de soort leder en probeer het eerst uit op een klein stukje leer.

« terug naar schoonmaken overzicht