Kauwgom verwijderen uit autobekleding, kleding, tapijt of haar – de beste tips

Kauwgom op autobekleding verwijderen

Kauwgom is een extreem plakkerig goedje en als het vastzit op de bekleding van je autostoel is het moeilijk te verwijderen. Je kunt het proberen los te peuteren maar dat helpt vaak maar gedeeltelijk en maakt de vlek soms alleen maar erger. Pindakaas en het bevriezen van kauwgom met een plastic zak met ijsblokjes worden vaak aanbevolen voor het verwijderen van kauwgom, maar deze schoonmaaktips zijn minder geschikt voor autobekleding. Gelukkig kun je kauwgom effectief van de autobekleding verwijderen met natuurazijn:
• Verwarm de azijn in een pannetje of magnetron;
• Neem een oude tandenborstel, dep deze in de warme azijn en wrijf daarmee over de kauwgom;
• Herhaal dit net zo lang nodig is om alle kauwgom te verwijderen.

Kauwgom uit kleding verwijderen

In de video van Pinbusters worden drie manieren getest om kauwgom uit kleding te krijgen: azijn, pindakaas en alcohol. In de video is witte natuurazijn duidelijk de beste manier om kauwgom uit kleding te krijgen, al werkt alcohol ook vrij goed. Een lik pindakaas werkt niet altijd even goed en blijvende vlekken van pindakaas zijn niet geheel uit te sluiten. Wat ook wel schijnt te werken met kauwgom in kleding is bevriezing. Leg het kledingstuk even in de vriezer tot de kauwgom hard is. De kauwgomvlek in je kleding is dan voorzichtig los te peuteren met een mesje en uit de kleding te halen. Maar pas wel op dat je de vezels van de kleding niet beschadigt! Andere websites bevelen vervolgens nog aan om eventuele restjes alsnog met warme azijn uit de kleding te verwijderen en het kledingstuk uiteindelijk te wassen.
Witte natuurazijn of schoonmaakazijn zonder parfum/geur werkt in principe voor alle soorten kledingstoffen. Heb je kauwgom in kleding van katoen, wol of linnen of een synthetische stof? Probeer voor de zekerheid eerst op een onzichtbaar stukje stof of de stof goed tegen azijn kan. Leg het kledingstuk dan vlak op een stuk keukenrol op tafel en wrijf met een borsteltje warme azijn op de kauwgom. Even laten intrekken en de kauwgomvlek in je kleding komt dan snel los. Eventuele restjes nog even na borstelen tot de kauwgom volledig uit het kledingstuk is verwijderd.

Kauwgom verwijderen uit tapijt of vloerbedekking

Kauwgom verwijderen uit tapijt lijkt een vervelend klusje. Zonder hulpmiddelen is ingelopen kauwgom moeilijk te verwijderen. Maar met witte natuurazijn is het mogelijk om het kleverige goedje snel uit het tapijt te verwijderen. Wrijven met een borsteltje warme azijn maakt de kauwgom snel los. Bij hoogpolig tapijt is ook azijn weer de beste keuze. Bij deze ondergrond wil je geen lik pindakaas gebruiken en is het lastig om kauwgom volledig te bevriezen met een zak met ijsblokjes.

Kauwgom uit haren verwijderen

Is er kauwgom in jouw haren gekomen dan kun je dit goed loskrijgen door de kauwgom met olie of een lik pindakaas in te wrijven. Dit kun je even laten intrekken en daarna met de vingers los masseren. Daarna kun je de laatste restjes kauwgom met een grove kam verwijderen. Uiteraard wil je daarna je haren goed wassen! Maar als het goed is red je hiermee je kapsel en voorkom je dat je een lok haar moet afknippen.

 

« terug naar auto overzicht