Hertenbiefstuk met zuurkool stamppot
Hier een heerlijk gerecht voor hertenbiefstuk met zuurkool stamppot.
Ingrediënten (4 personen)
- 4 hertenbiefstukjes
- 400 gram gemengde paddenstoelen (cantharel)
- 300 gram aardappelen
- 300 gram zuurkool
- Bosje worteltjes
- 3 sjalotten (100 g)
- wat honing
- 1 geperst teentje knoflook
- 25 gram roomboter
- 1 1/2 dl jus van wild of kalf
- 1/2 dl balsamico azijn
- scheutje notenolie
- wat tijm en wildkruiden
- zout en peper
Marineer de biefstukjes enkele uren tevoren met olijfolie, tijm en wildkruiden.
Schil de aardappelen en kook ze in blokjes gaar. Doe dat ook apart met de zuurkool.
Laat aardappelen en zuurkool goed uitlekken. Stamp ze daarna met een klontje boter goed door elkaar. Zet de gestampte zuurkool even apart om er later verder mee te gaan.
De sjalotten pellen en in de lengte in reepjes snijden. Deze reepjes in blokjes snijden.
De hertenbiefstukjes bestrooien met zout en peper.
Bak hierin kort de hertenbiefstukjes om en om bruin, drie minuten aan elke kant.
Bak de schoongeborstelde paddenstoelen lichtjes aan, voeg de honing toe laat en dit onder hoog vuur licht karamelliseren.
Daarna het vuur zacht zetten om de balsamico azijn toe te voegen en de sjalotten met de tijm en knoflook.
De hertenbiefstukjes hierdoor wentelen, uit de pan halen en deze verpakken in de aluminiumfolie. Prik gaatjes onderin het aluminiumfolie zodat het vocht weg kan.
Leg de hertenbiefstukjes in aluminium verpakt op een warme plaats.
De saus eventueel nog op smaak brengen met peper en eventueel nog binden.
Bak de zuurkool stamppot ondertussen in een anti-aanbak-pan.
De worteltjes in een beetje boter in een wok, en daaraan een beetje honing toevoegen.