Over azijn

Azijn is een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol. Dat kan zijn wijn, bier of appelcider. De vergisting vindt plaats door bacteriën, om precies te zijn de azijnazuurbacterie Acetobacter. Verder is de temperatuur belangrijk en de aanwezigheid van zuurstof.

Natuurazijn

Het is dus een natuurproduct. Tegenwoordig kan het ook synthetisch gemaakt worden. Sommige soorten schoonmaakazijn zijn synthetisch. Dus let er wel op dat je deze niet gebruikt voor consumptie. Op deze website hebben we het voornamelijk over natuurazijn.

Waar komt de naam vandaan?

Azijn is afkomstig van het Latijnse ‘acetum’. In het Frans is het vinaigre. Het woord is samengesteld uit vin (wijn) en aigre (zuur), zure wijn dus.

De voordelen van azijn

Zoek azijn op Google en het onderwerp is op ruim 1.860.000 pagina’s terug te vinden. De onderwerpen waarin het onder meer een rol speelt, zijn:

Wat opvalt is dat ervaringen enthousiast worden uitgewisseld. Op fora verwijzen tipgevers vaak naar voorouders die de voordelen van azijn al kenden.

Azijn is goedkoop

Er is nog één onderwerp en dat komt overal bij terug: azijn is goedkoop. Goedkoper dan speciale middelen en minstens zo effectief. Vandaar dat azijn bij zoveel huishoudens in Nederland in de kast staat.